Nadat ik eind 2015 steeds meer last kreeg van veel moeten plassen ging ik uiteindelijk eind januari 2016 naar mijn huisarts. Die deed een korte check [ prostaat voelen ]. Hij vertrouwde het niet en stuurde mij gelijk door naar een uroloog in het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft.  Daar was ik een dag later en na nogmaals voelen aan de prostaat moest ik razendsnel bloed afgeven om mijn PSA-waarde te checken. Vanaf toen ging het erg snel en na het eerste bloedonderzoek hoorde ik op 4 februari 2016, op Wereld Kanker Dag , hoe bizar, dat ik kanker heb. Prostaatkanker en de kankercellen groeiden reeds buiten mijn prostaat. Ik had een PSA – bloedwaarde van 76. En dat was hoog.

Na een bot-scan hoorde ik op 11 februari 2016 dat de kankercellen waren uitgezaaid naar mijn botten. Er was vooral een sterke concentratie van kankercellen in mijn schaambeen. Deze bleken na een latere punctie kwaadaardig. Ik kreeg toen te horen dat het ziekenhuis mij niet meer beter kon maken en kreeg ik een prognose van ongeveer 5 jaar te horen. 

Nu moest er snel een scan volgen van mijn organen, want de specialisten in het ziekenhuis vreesden ervoor dat verschillende organen ook reeds aangetast zouden zijn.  Op donderdag 18 februari, vlak voor mijn 56ste verjaardag, kreeg ik het eerste ‘goede nieuws’ : wonderbaarlijk waren de organen niet aangetast.  

Ondanks de fantastische ervaring in het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft wilde ik graag een ‘second opinion’ [ ik had mijn doodvonnis al gehad ]. In overleg met Delft ben ik naar  uroloog Prof. Chr. Bangma in Rotterdam gegaan, een specialist op prostaatkanker gebied. Na een gesprek aldaar heb ik besloten om mijn verdere behandeling door het team van Prof. Chr. Bangma [ Prostaat-centrum Rotterdam ] te laten verzorgen. De belangrijkste reden hiervoor is dat zij internationaal de nieuwste ontwikkelingen nauwgezet volgen en er in Rotterdam wellicht mogelijkheden zijn om mee te doen aan een zgn. ‘trial’ c.q. onderzoeks-trajecten. 

Momenteel ben ik onder behandeling bij Prof. R. de Wit [oncoloog] in het Erasmus MC  [Daniel den Hoed] in het team van Prof. Chr. Bangma [uroloog].  

 

U kunt op de blog lezen hoe het mij verder vergaat en welke wegen ik nationaal en internationaal probeer te bewandelen om zo lang mogelijk in leven te blijven.